image

Lite om rasen Dvärgschnauzer, en "stor" hund i litet format

Rasen är betydligt äldre än sin större släkting. Härstammar från mellanschnauzern som finns avbildad på kopparstick daterade till år 1500. Schnauzern är nämnd i litteraturen första gången 1836 då en tysk med namnet Reichenbach hävdade att schnauzern var importerad från England och var en korsningsresultat mellan pudel och mops. Reichenback i all är, mer troligt är att rasen kan tacka svarta pudlar, den älghundsliknande Wolf Spitz och strävhåriga pinschrar för utseende och färg. Dvärgschnauzern har korsats fram med hjälp av mindre mellanschnauzer individer och affenpicher.

Rasvarianten är ganska ny i Sverige, först på 60-talet kan man hitta noteringar om den i tävlings- och utställningskataloger. Dock var de vinnande utställningshundarna importer fram till 80-talet då första svenskfödda rasrepresentant fick ståta som grupp och BIS-vinnare. När väl marken var bruten, har de inhemska hundarna tävlat med stora framgångar.

Stor hund i litet format

Dvärgschnauzern är en likt sin "storebror" riesen en tålig, självständig, lättlärd, tuffing i miniatyr. Det är en attraktiv liten hund med intelligent blick under de buskiga ögonbrynen. Dvärgschnauzer är en smart och temperamentsfull liten hund som behöver aktiveras och trivs utmärkt som sällskap på löparspåret. Trots sin storlek är det absolut ingen knähund i bemärkelsen att den skulle finna sig till freds med att bli kringburen. Trots sin lilla storlek fungerar den utmärkt som orädd vakthund för både hemmet och husfolket. Det är en hund som älskar barn och familjeliv. Därmed inte sagt att den inte vill jobba. I lydnadsprov kan den gå hela vägen till absolut topp.

Det går utmärkt att köra bruks med en dvärg. I Agility eller andra motsvarande snabba tävlingsgrenar där den tyngre och större riesen kan ha svårare att hamna på prispallen fungerar i regel bra.

Varken riesen eller dvärgschnauzer används numera som jakthundar, men nämnas bör att båda tar en möss eller råtta. I forna tider när dessa schnauzrar hölls på bondgårdar, var det just att hålla gården fri från råttor och möss en av de tidiga rasrepresentanternas abretsuppgifter.

 

Bilden till höger:

Winniehurst Goo To Zantana

 

 

upp

  

 

image
image
image